無明火起三千丈

第24集 多留意,少錯過

FacebookTwitterWhatsAppLineGoogle+

髒神與雞口,兩個老sea food,一個老到爛一個老到臭,坐埋話下當年,不過就唔係講自己有幾威,畢竟兩條友仔都係凡 (煩)人一名,只是做了幾十年人,勉強叫做見證過下香港社會的變化,就由當年的生活講起,道出社會在不斷變化的過程中,我們或許錯過或忽略了的一些樂趣,呢D樂趣可以簡單到係搭車搭船時的感受,或等電視台開台前的期待。隨住社會的改變,有些事確實返唔到轉頭,不過用心留意身邊的事物,保持心靈的開放,就算在今日愈來愈同質化的香港,也可以找到不少樂趣。


 

 

後記﹕我哋習慣四圍去錄節目,今次就在銅鑼灣某大商場的美食廣場內錄,話說錄完節目的一刻,坐在隔離的一位男食客 (朋友,係講緊你) 好奇地問﹕「你哋錄緊網台節目?」 之後大家傾咗陣,就住節目內容講下大家對社會狀況及文化的睇法。如果將來大家撞到兩個人,對住個錄音機傾偈,有機會係我哋,到時歡迎打個招呼,傾下偈交流下。