最難寫是編者話

貪字得個貧

FacebookTwitterWhatsAppLineGoogle+

我認我貪心,結果貪字得個貧,當時雙眼被個「貪」所遮,根本無法放開心靈,感受唔到鐮倉個氛圍。


轉眼間又到9月,每年年尾都有去日本旅遊的習慣,貪天氣涼爽又多海產食。今年打算在12月來個關西之旅,先去三大溫泉鄉之一的有馬,然後再遊大阪。有人問我你年年去日本,點解唔去下其他地方呢,其實我對旅行無咩興趣,只係喜歡去日本,你可以話我崇日,不過由細到大,玩嘅睇嘅食嘅都係日本嘢,加上日本出品,質素衰極有譜,好難唔愛上。

距離12月重有幾個月,心癢難耐時,上網搵下大阪有咩好玩好食,再唔係search 下有馬有咩溫泉旅館,或者重溫下之前遊日時影的相,都可稍稍止下痕。有晚無聊時,打開收費台的電影頻道,諗住搵套動作片陪我消磨慢慢長夜,只是一瞥間竟然見到[鐮倉物語]剛剛上架的廣告,記得去年在東京時,剛好撞正電影上畫,當時已諗住返香港睇,只係回來後忙東忙西,慢慢就唔記得咗。顧名思義,電影在鐮倉取景,心想就借電影回味下舊年的鐮倉之行,兼止下未能即時出發的心癮。

電影內容唔劇透太多,大概就是男女主角住在人鬼妖可以和平共處的鐮倉市,一天女主角高畑充希被奸鬼所害而枉死,男主角堺雅人前往黃泉拯救她的故事,整套電影彌漫著奇幻的感覺,加上出色的美術設定,片長2小時轉眼即過。對我嚟講,更重要是借電影回味下去年的鐮倉之行,看到江之電沿海行駛的一幕,D回憶即刻返哂嚟,從車廂內向外睇,一望無際的大海,看得人心情舒暢。不過除了江之電一幕外,其他場景卻勾不起我半點回憶,何解?因為無去到,例如鐮倉像徵之一的大佛…

去年是第二次遊東京,太多地方想去,每日行程都排到密過峰巢,確實去咗唔少地方,例如去台場睇高達,參觀信州上田城,遊覧有難攻不落之稱的小田原城,去海濱小鎮的鐮倉….等等。事後回想去鐮倉的那一天,感覺像浪費了。出發前,既想遊江之島,又想逛鐮倉, 總之貪多務得,細大不捐,結果江之島只到了外圍卻沒有上山,錯過了山上的眾多神社,及海天一色的美景。之後坐江之電往鐮倉,時間關係,遊不了大佛卻去了小町通的商店街大吃特吃,包括蕨餅與pan cake,好食係好食,不過呢D其實東京市內大把有得食。整個鐮倉之行,都在趕趕趕的節奏中進行,一心諗住唔好蝕底睇得就睇,結果卻蝕大底該睇嘅就無睇。

去旅行梗係想去到盡,可是就算人力無盡,時間也有限,就像我的鐮倉之旅,因為貪心,結果樣樣睇D唔睇D,既無廣度,又乏深度,正宗唔湯唔水,好彩同行的太太沒有埋怨。我認我貪心,結果貪字得個貧,當時雙眼被個「貪」所遮,根本無法放開心靈,感受唔到鐮倉個氛圍。

為了不再重蹈覆轍,嚟緊的關西之行,要做多點資料搜集,最緊要問清楚自己,真正想睇想去的係咩地方,咪人云亦云,去到遊雲,我唔想再回味旅程時,發覺原來好似無去過一樣。


相關文章

貪心貪到盡