最難寫是編者話

有樓有成就?

FacebookTwitterWhatsAppLineGoogle+

好多人覺得買到樓係有錢的表現,我明白大家點解咁諗,香港人太習慣睇錢做人,社會風氣好多時以錢去衡量一個人的成就,只要你有錢,你就係叻人


香港樓出名貴,原因有好多,例如之前探討過取消租管,令租樓同供樓的支出差唔多,出名識計數的香港人自然傾向買樓,供樓當儲錢,好過交租益業主。又有一個講法係國內客炒貴哂啲樓。當然近排講得最多係土地問題,無地起樓,樓價想唔貴都難。除咗經濟因素外,個人思想的改變,可能都係推高樓價的原因。我今年三十幾歲,發覺同我差唔多年紀的人,都唔多想同父母住,我的父母輩係無呢種諗法,可能我哋呢代的DNA發生突變啦。只係當人人想要自己的居所時,樓價自然愈搶愈高。

樓價高企,好多人覺得置業無望,社會慢慢出現咗以前無的現象,開始有人覺得買到樓係成功人生的指標,多得有心的傳媒大力炒作,好似有節目邀請一班不同社會背景的人,講下在樓價高企的今日佢哋為置業如何各出奇招,當中更針對性講到佢哋對置業的心態,唔少人覺得呢類節目嘩眾取寵,但亦唔排除有人受到影響。記得幾年前同合作開的印刷佬食飯,講開我買樓準備結婚,佢即時話﹕「叻仔,今時今日唔駛靠老豆老母,自己上到車。」印刷佬年紀做得我老豆,平時做嘢總帶住幾分長輩對晚輩的態度,自從知道我買樓後,感覺到佢態度係有唔同,多咗份之前無的敬意。印刷佬的反應係一個例子,有長輩和朋友知道我買樓後,態度都有改變,雖未去到前倨後恭,但多咗份之前無的尊重,特別係年紀比我細的朋友,佢哋覺得今時今日買到樓係一個成就,會覺得我已經上咗岸唔駛憂。

好多人覺得買到樓係有錢的表現,我明白大家點解咁諗,香港人太習慣睇錢做人,社會風氣好多時以錢去衡量一個人的成就,只要你有錢,你就係叻人,套用到買樓上,無論你係在今日瘋狂的樓市下置業,或者早前買落也好,都證明你有一定的財政實力,在香港社會凡事講錢的標準裏,你已是成功人士﹐只係作為過來人,我好誠懇同你講,買到樓唔等如有錢,買到樓只係借咗錢,重要係借咗好多錢,要還廿幾三十年,如果真係有錢就一炮過,邊駛問銀行借。

相關文章

家是生活的博物館

地從何來

自主前,請先自理

急住買樓定買債